Back

De Groene Entree – Den Haag

NL2017 – DELVA Landscape Architects presenteert het plan voor ‘De Groene Entree’ van Den Haag, dit als onderdeel van het programma ‘Stadsentrees’. Het plan omvat een uniek gebied met onder andere het Koningin Julianaplein aan het station, de groene zone van de historische Koekamp, het nieuwe Koninklijke stadspark, het Malieveld, de entrees richting het Haagse Bos en een aantal typische Haagse lanen. Door een integrale benadering van landschapsontwerp, cultuurhistorie, mobiliteit, programmatische invulling en technologie is het plan voor ‘De Groene Entree’ uniek en draagt het een onmiskenbaar Haagse eigenheid in zich.

Het plan van DELVA LA werd onlangs in het college goedgekeurd. DELVA Lanscape Architects werkt momenteel samen met het ingenieursbureau Den Haag verder aan de uitwerking van de verschillende deelgebieden. Het Koningin Juljanaplein zal als eerste gerealiseerd worden binnen het plan van ‘De Groene Entree’, dit samen met de nieuwe stadshal (ontwerp DELVA – Powerhouse)


‘De Groene Entree’ Den Haag – zicht op de nieuwe stadshal vanuit het ‘Koninklijk Stadspark’.

Plankaart ‘De Groene Entree’ – Den Haag.

DELVA Landscape Architects ontwerpt Den Haag Centraal station als de ‘groene entree’ van Den Haag als onderdeel van het programma ‘Stadsentrees’. Hun winnende plan omvat een uniek gebied met onder andere het Koningin Julianaplein aan het station, de groene zone van de historische Koekamp, het Malieveld en het Haagse Bos, en een aantal lanen. Door een integrale benadering van landschapsontwerp, cultuurhistorie, mobiliteit, programmatische invulling en technologie is het plan voor de groene entree uniek. Het draagt een onmiskenbaar Haagse eigenheid in zich.

Verdichten, vergroenen, verduurzamen 
In de periode tot 2025 heeft de stad de ambitie om 25.000 woningen toe te voegen binnen het binnenstedelijk gebied. In de periode daarna is er sprake van nog eens 25.000 woningen. Tienduizend te ontwikkelen woningen in de periode tot 2025 vinden hun plek aan de rand van ‘De Groene Entree’, onder andere in het Central Innovation District. Daarnaast fungeert dit district, met als hart het Centraal Station, meer en meer als knooppunt van kennisintensieve activiteiten in Nederland. Verdichten, samen met het vestigingsklimaat op peil houden of versterken, gaat hand in hand met verduurzamen en vergroenen. De visie voor ‘De Groene Entree’ draagt de ongekende verantwoordelijkheid om verdichting mogelijk te maken in Den Haag en het vestigingsklimaat hierbij te versterken.


Het samenbrengen van de verschillende landschappelijke entiteiten.

‘De Groene Entree’ verbindt gebieden met elkaar die in de loop van de jaren van elkaar geïsoleerd zijn geraakt. Het begint al in de open Stadshal, die aansluit op het station en naadloos verderloopt in het Koningin Julianaplein. Het plein biedt zowel een plek van oriëntatie, als een aangename verblijfsruimte en transfergebied. De ruimte loopt van het plein ongedwongen door richting de historische Koekamp. Deze wordt in het plan omzoomd door het nieuwe ‘Koninkelijke Stadspark’. Een weelderige groen park dat de verscheidenheid van de stad blootlegt en tevens de toegangspoort vormt richting het Nationaal park in oprichting ‘Het Haagse Bos’.

Toegangspoort
Met ‘De Groene Entree’ geeft Den Haag haar visitekaartje af aan de duizenden pendelaars, bezoekers en toeristen uit binnen- en buitenland die via Den Haag Centraal de stad binnenstromen. Al vanonder de imposante nieuwe Stadshal voelen ze de grandeur, de elegantie en de internationale allure van Den Haag, stad aan zee en juridische hoofdstad van de wereld.
Vier entiteiten vormen samen ‘De Groene Entree’: het Koningin Julianaplein, de Koekamp of hertenkamp, het Koninklijk Stadspark en het Malieveld. Een ensemble van groene ruimten omsloten door de typische lanen van Den Haag.

Koningin Julianaplein
Wie het station verlaat, komt terecht in de ontspannen verblijfsruimte van de imposante Stadshal. De Stadshal met haar unieke plafond van Recht en Vrede, huisvest hoogwaardige horeca en retail en wordt gebouwd naar een ontwerp van DELVA LA en Powerhouse. Het nieuwe groene stadsplein start onder de stadshal en vloeit naadloos over in zijn groene omgeving. Na het herstel van de Koekamp voegen we aan het ensemble van plein en park de ‘Groene Duinen’ toe. Deze vormen de ruimtelijke interactie tussen plein en park.

Koninklijk Stadspark met Koekamp
De Koekamp werd in 1839 heraangelegd in landschapsstijl door de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher jr., wiens stijl er nu nog herkenbaar is.  Het gebied is vandaag een onduidelijk allegaartje van ruimtes, die in het plan van DELVA Landscape Architects / Urbanism opnieuw coherentie krijgen en in ere worden hersteld. Zo ontstaat een samenhangend stadspark dat zich uitstrekt van de Utrechtsebaan tot aan de Prinsessengracht met de Koekamp pal in het hart.Het KJ-plein, Koekamp, Stadspark en Malieveld vormen de deelgebieden van De Groene Entree

Parkpaviljoens
Het pleinpaviljoen ligt op een strategische positie. Door het paviljoen in de noordoostelijke hoek te leggen, wordt het plein op ooghoogte omsloten. Door de afstand tussen de twee torens ligt het paviljoen op een ideale positie in de middagzon. Een aantrekkelijke plek met een zonnig terras die leven brengt en het plein tot een succesvolle verblijfsplek maakt.
Het parkpaviljoen, ontworpen in dezelfde stijl als het pleinpaviljoen, creëert een horecafunctie aan het nieuwe haventje. Het nestelt zich in de uiterste hoek van het Stadspark, te zien vanaf de Berlagebrug.
Ontmoeting en verblijf staan centraal op het groene stationsplein.

Op het KJ-plein zijn de ambities om te verdichten, vergroenen en verduurzamen duidelijk aanwezig

 


Groene heuvels op het KJ plein, waar kinderen spelen en ouders in de zon zitten bij het paviljoen met waterspeelplek, het kloppend hart van het plein. 

Fietsparkeren geïntegreerd in de Stadshal

De stadshal met uniek plafond van Recht en Vrede vormt de verlenging van de stadionshal. 

Entreepoort Haagse Bos
Middenin de Koekamp ligt de thuisbasis van Staatsbosbeheer, nu nog een beetje verscholen binnen het hertenkamp. DELVA integreert de plek bij het heraangelegd Zocherpark, zodat de uitvalsbasis op een eilandje komt te liggen. Dat eiland vormt de stapsteen vanuit de stad of het Koningin Julianaplein naar het Haagse Bos.
De gedeeltelijke overkapping van de Utrechtsebaan opent deze hele zone voor zachte weggebruikers. Er komt een fiets- en wandelverbinding tussen het stadspark en het Haagse Bos. De Koninklijke as tussen het Paleis Noordeinde en het Huis ten Bosch wordt eindelijk hersteld met een wandelburg over de Utrechtsebaan.


Het eiland omzoomd door water vormt de nieuwe thuisbasis vans Staatsbosbeheer.


Een nieuwe thuisbasis voor Staatsbosbeheer als poort richting het Haagse Bos, omzoomd door herdachte wateren van Zocher. 


De Koninklijke as tussen Paleis Noordeinde en het Huis ten Bosch wordt gesloten d.m.v. de brug.

Maliesportbaan
Het Malieveld is een grote open ruimte die vooral gebruikt wordt als manifestatieveld. Daar komt nu een interessant nieuw element bij: de Maliesportbaan. Op de plek waar ooit het Maliespel – vergelijkbaar met croquet – gespeeld werd, komt een langgerekt, uniek element dat vele sporten faciliteert. Het spel van weleer kan weer gespeeld worden, net zoals hedendaagse sporten op een tapijt dat veel weg heeft van een kunstwerk. De inspiratie voor de vormgeving van de strook komt van het laatste, onvoltooide werk van Mondriaan, de Victory Boogie Woogie. De nieuwe invulling brengt het kunstwerk naar de moderne tijd en introduceert digitalisering in de openbare ruimte. Verlichting gekoppeld aan beweging of een mobiele app zorgt ervoor dat de voorbijgangers zelf de openbare ruimte creëren op het gewenste moment.

Het eiland met zijn ensemble vormt de toegangspoort tot Nationaal landschap ‘Het Haagse Bos’.

 

De hernieuwde Maliebaan als onderdeel v/h Malieveld vormt een plek van bewegen en ontmoeten.  

De hernieuwde Maliebaan als onderdeel v/h Malieveld vormt een plek van bewegen en ontmoeten. De Maliesportbaan: sportfunctie ontleed uit het verleden, kleuren geinspireerd door Boogie Woogie.


Planning

DELVA Landscape Architects – Urbanism werkt momenteel samen met het ingenieursbureau Den Haag verder aan de uitwerking van de verschillende deelgebieden zoals het Koningin Julianaplein, Stadspark, Malieveld, Overkapping Utrechtse baan en de verschillende nieuwe bruggen. De werkzaamheden aan het Koningin Julianaplein zijn al gestart. Dit gebied wordt samen met de stadshal opgeleverd in 2019.

Team: DELVA Landscape Architects / Urbanism, Ingenieursbureau Den Haag
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Fase: Visievorming en opmaak ontwerp richting uitvoering
Deelgebieden: Malieveld, Koekamp, KJ-Plein, Bezuidenhoutseweg, Rijnstraat, Utrechtsebaan
Oppervlakte: 30 ha

Meer info: Projectinfo
Project info English