Back

Binnentuin `Heel Europa` – Purmerend

NL 2015 – DELVA Landscap Architects realiseert samen met Wooncompagnie en zijn bewoners de binnentuin van het woon- zorg complex.

Opdrachtgever : Wooncompagnie
Landschapsarchitect: DELVA Landscape Architects (Jelmar Brouwer – Steven Delva)
Architect : VMX architecten – Amsterdam
Locatie : Genuahaven Purmerend
Realisatie : 2014 – 2015

DELVA-Landscape-Architects-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-zorg-zorgtuin-bloementuin-zorgcentrum-terras-nieuwbouw-weidevenne-2

Plankaart binnentuin `Heel Europa`

 

Heel Europa is een echte buurtgemeenschap voor mensen van alle leeftijden, met of zonder specifieke zorgvraag. Het is een zorgcomplex waar wonen en zorg met elkaar samen gaan in één complex. Naast diverse huurwoningen beschikt Heel Europa over verschillende sociale voorzieningen die gebruikt kunnen worden door mensen uit de hele buurt, variërend van een kapsalon, een zorgpost tot een buurtrestaurant. Het complex fungeert daarom als scharnierpunt tussen Weidevenne en de binnenstad van Purmerend.

De gemeenschappelijke binnentuin is dé plek waar alle (buurt)bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De tuin is overdag publiek toegankelijk en fungeert zowel als tuin voor de bewoners als actief hart voor de woonwijk. Jong volwassen, dementerende, hulpbehoevende bewoners en buurtbewoners ontmoeten elkaar te midden van recreatieve activiteiten als jeu de boule, tuinieren of al zittend op het terras van het buurtrestaurant. Een publieke wandelroute verankerd de tuin in zijn omgeving.

 

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-2a

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-8

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-4

 

Door een verfijnd ontwerp is zowel een publieke wandelroute als en semi-private tuin voor bewoners gecreëerd. Het optillen van grote delen van de tuin creëert een natuurlijke scheiding tussen de wandelroute en de entrees van de woningen op de begane grond. De semi-private tuin is daarbij voor de woningen aan de begane grond gelokaliseerd. Bewoners hebben uit hun woonkamer daarom zicht op een rijk bloeiende tuin.

 

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-10

 

Door de grote en tevens wisselende diversiteit aan gebruikers heeft DELVA Landscape Architects de tuin ontworpen als een ‘casco’. Tussen de uitgestrekte border van vasteplanten zijn ruimtes gecreëerd die omkaderd worden door hagen. Deze vrije ruimtes zijn door de bewoners zelf in te richten en zijn dus ook flexibel in gebruik. Ze kunnen gaan fungeren als speelplek, moestuin, kruidentuin of mini-fruitgaard. Vooralsnog zijn de ruimtes ingezaaid met gras en zijn er bij de opening van het complex door Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok drie fruitbomen gepland.

 

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-1

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-3

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-5-6

 

Om spontane en waardevolle ontmoetingen tussen bewoners en omwonenden mogelijk te maken is er een jeu de boule baan en een dambord in de publieke wandelroute geïntegreerd. Daarnaast grenst het op het westen gelegen terras van het Grand Café Heel Europa ook aan deze wandelroute.

Verspreid door de tuin zijn zitblokken van eikenhout geplaatst. Ze vormen in combinatie met de beplanting juist intieme of ontmoetingsplekken. De binnentuin biedt hiermee een rijkdom aan diverse ruimtes. Ze bieden eenieder de mogelijkheid om juist te ontmoeten of af te zonderen.

 

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-7

DELVA-Landscape-Architects-07-2015-Heel-Europa-VMX-architecten-tuinarchitect-purmerend-weidevenne-zorg-tuin-binnentuin-mindervalide-kinderen-terras-9

In opdracht van Wooncompagnie heeft DELVA Landscape Architects het gehele ontwerptraject op zich genomen. Na het opstellen van het definitieve ontwerp is zowel het opmaken van de werktekeningen, het organiseren van de aanbesteding en de directievoering tijdens de realisatie door DELVA Landscape Architects zorgvuldig uitgevoerd.