Back

Team Powerhouse Company – DELVA LA wint in Den Haag

NL 2016 – Team KJ-plein heeft het winnend ontwerp voor het Koningin Julianaplein gemaakt. De nieuwe stadsentree van Den Haag. 

1 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Montage Park entreeMontage van entree park

Een stadsentree kent immers meerdere gezichten. Functioneel gezien helpt een goede stadsentree je op weg en zorgt voor een efficiënte afwikkeling van verkeersstromen, overstappen, fiets parkeren, etcetera.

De nieuwe ontwikkeling van de fietsparkeerkelder, het nieuwe gebouw op het plein en de nieuwe inrichting van het plein zullen deze processen zo goed mogelijk faciliteren. Maar een echte stadsentree is veel meer dan een verkeersknooppunt: het is de symbolische toegangspoort van de stad. Onze ambitie is dat Den Haag met dit plein haar visitekaartje afgeeft aan die duizenden forenzen, studenten, bezoekers en toeristen uit binnen- en buitenland die de stad via Den Haag Centraal en het KJ-plein leren kennen.

Een plek die onmiskenbaar Haags is en waar de stad haar unieke karakter toont: een stad aan zee, die de internationale allure van de juridische hoofdstad van de wereld moeiteloos combineert met een aangename, elegante en groene uitstraling.

Koningin Julianaplein

Ons plan voor het KJ-plein maakt Den Haag direct voelbaar. Dankzij een integrale benadering van landschapsontwerp, stedenbouw, architectuur, programmatische invulling en engineering is een uniek plan ontstaan. Met een gebouw van internationale allure en Haagse chic. Met in de nieuwe indrukwekkende Stadshal kunstzinnige verwijzingen naar de internationale rol van de stad.

Met aantrekkelijke Haagse horeca en retail. Met congres- en debatruimten waar tot diep in de nacht over recht en vrede kan worden gediscussieerd. En met een prachtig plein waarop het heerlijk toeven is, bijvoorbeeld op het terras van het nieuwe paviljoen, en waar je ongehinderd door autoverkeer zo de Koekamp in wandelt.

Een stad aan zee, die de internationale allure van de juridische hoofdstad van de wereld moeiteloos combineert met een aangename, elegante en groene uitstraling.”

4 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Montage ParkZicht vanuit de Koekamp op KJ – Plein

Een groen verblijfsplein als aankondiging van het stadspark
Het kopstation Den Haag Centraal krijgt de allure waarop het al jaren wacht. Het station uitkomend, kijkend vanonder de imposante Stadshal, voelt de bezoeker, de toerist of de stadsbewoner de bijzondere kwaliteiten van Den Haag. Het schept een onverwacht verlangen. Eindelijk, zien we het terug: we zijn in die prachtige stad aan zee. Je voelt het. De open Stadshal loopt naadloos over in het plein. Geen smalle deuren of poorten maar een weids uitzicht over groen en levendigheid. Het plein biedt zowel een plek van oriëntatie, als een aangename verblijfsruimte en transferiumgebied. De ruimte beperkt zich niet tot het KJ-plein maar loopt ongedwongen door in de verbonden Koekamp. Hier geniet je van het contrast tussen de drukke binnenstad en stationshal en het rustige, aangename en weelderige groen.

De Haagse Loper versus de Groene Loper
De basisingrediënten van het KJ-plein ontlenen we aan de bestaande reeks pleinen. We voegen er echter een duidelijke, herkenbaar 21ste eeuwse laag aan toe waar het gaat om duurzaamheid, functionaliteit, flexibiliteit en verblijfskwaliteit. Het KJ-plein vormt het startpunt van de Groene Loper. Deze loper strekt zich uit richting de historische binnenstad, het Museumkwartier, het Haagse Bos en het strand.2 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Gebiedsvisie Groene Loper

Gebiedsvisie verbinden van Groene Loper met Haagse Loper

Stromen en verblijven
Door het doordacht positioneren van de bouwvolumes creëren we interessante wanden maar laten we ook de zon toe op het plein. Verkeersstromen vanuit de parkentree van het station volgen de spannende, open gevellijn richting stadspark

Koekamp, het centrum of de Kiss & Ride zone. De verschillende verkeersstromen worden subtiel en ongedwongen begeleid door de opgetilde groene parels.

5 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Iso Stromen en verblijvenVerkeersstromen

Relatie Koekamp en het KJ-plein
Na het herstel van de Koekamp voegen we aan het ensemble van plein en park de groene parels toe.

Deze vormen de ruimtelijke interactie tussen plein en park. Geen opgetilde boombakken maar golvende parkelementen die het geaccidenteerd landschap van de strandwallen aankondigingen In de groene parels worden andere soorten bomen geplant dan de bestaande bomen in het park.

6 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Iso Park en plein verbinden

Relatie KJ plein

Inrichting
Het KJ-plein is een ruimte van bewegen en verblijven. Bewegen aan de schaduwkant, verblijven in de zon. Door een onlosmakelijke relatie te leggen tussen plein en park creëren we een grotere en aantrekkelijke verblijfsruimte.

Het stadspark vloeit als het ware richting het plein en andersom. De ruimte en schaal doen recht aan de schaal van de Stadshal en het nieuwe KJ-gebouw. Het paviljoen met zijn waterspeelplek vormt het kloppend hart van het plein.

 

7 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Iso ProgrammerenProgramma om en nabij plein

Forenzen, Verblijven, Ontmoeten
Uit het station komende heb je de keuze: de Turfmarkt op, de drukte in richting het stadhuis of de parkentree, om van daaruit richting de oude binnenstad met het Museumkwartier te wandelen. Je kiest voor de parkentree. Vanuit de imposante Stadshal verbaas je je over de ontspannen verblijfsruimte, zo direct aan het station. De Stadshal, met haar unieke plafond van Recht en Vrede, huisvest verschillende restaurantjes en retail ruimtes waar je een goede cappuccino drinkt of geniet van een verse salade. Het paviljoen, genesteld tussen groene heuvels van gras en bloemen, schittert in de middagzon. De vele bomen op de achtergrond vormen een steeds veranderende coulisse. Spelende kinderen bij het waterelement worden in het oog gehouden door hun ouders vanaf het terras bij het paviljoen. Anderen liggen te zonnen op de grasheuvels. Fijn, je bent weer in Den Haag.

8 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Montage Paviljoen

Montage van paviljoen met rondom de groene parels

De Stadshal
De Stadshal ontstaat door de plint onder het gebouw op een aantal punten als het ware omhoog te trekken. Hierdoor ontstaan er prachtige hoge ruimtes en wordt een duidelijk entree gedefinieerd. Onder het golvende plafond van de Stadshal zijn verschillende glazen paviljoens ontworpen die retail en horeca herbergen. Doordat het gebouw de lijn langs de Rijnstraat verlengt, zijn we in staat tweezijdige concepten te huisvesten. Zo wordt niet alleen het KJ-plein, maar ook de Rijnstraat geactiveerd. Waar in de stationshal de nadruk ligt op fastfood en bekende ketens, is de Stadshal aan het KJ-plein gericht op nieuwe, merendeel lokale concepten, maar passend binnen mondiale trends, waarbij kwaliteit en gezondheid belangrijke speerpunten zijn.

17 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Montage Entree

Stadshal als entree naar het plein en park

DLA 16021 Den Haag KJ Plein Projectfiche.indd

Entree Stadshal en fietsenkelder

Materialisering
Het plein vormt de parkentree van de stad. We stellen dan ook voor om het plein te bestraten met een gemêleerd tapijt van bruingetinte, granieten tegels. Fijn om over te lopen en te fietsen, duurzaam in onderhoud en refererend naar de zandlagen of strandwallen. Deze verharding loopt vanonder de Stadshal over het KJ-plein tot diep de Koekamp in. De pleinruimte van graniet wordt begrensd door waterdoorlatend asfalt met een bruine toplaag. Een materiaal dat we ontlenen aan andere stadspleinen en dat recht doet aan de te creëren sfeer van een stadspark en de wandelaar voorziet van gebruiksgemak.16 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_Snede Paviljoen en Parkheuvels
Materialisatie van het plein met de groene parels

21 © DELVA Landscape Architects Urbanism Powerhouse Amvest Synchroon KJ Plein Centraal station Den Haag Koekamp Park Entree_StadshalZicht vanuit de Koekamp bij valavond + zicht op plein en Koekamp vanuit de nieuwe Stadshal

Beplanting
De bomen op de groene parels onderscheiden zich van de andere parkbomen. Een lijn van bomen loopt mee vanaf de Stadshal, over het plein tot diep in het park. De kracht van de groene parels wordt versterkt door het introduceren van veel bloembollen. Zo ontstaat een fijn, kleurrijk tapijt, zowel op het plein als dieper het stadspark in. Ze bloeien tot in april, niet later, zodat de heuvels weer vanaf midden/eind mei uitnodigen om op te zitten. Aan de randen van het geaccidenteerd landschap vormt zich na het zachte tapijt van de bollen een uitgekiemd kleurenpracht van vaste planten. We stellen een mix van siergrassen voor, met natuurlijke vaste planten erin.

DLA 16021 Den Haag KJ Plein Projectfiche.indd
Groen parels met vaste planten en Grassen. 

Integrale benadering
Voor het ontwerp van KJ plein hebben we gekozen voor een integrale duurzaamheidsbenadering, op basis van principes van de circulaire economie: een economie waarin alles voortdurend grondstof is voor iets anders en waarde niet verloren gaat. Hierdoor presteert het gebouw niet alleen goed op energiegebied maar behaalt het ook overige circulaire prestaties. Hierbij hebben wij op een integrale manier gekeken naar het gebouw, de te huisvesten   functies en het grotere gebied. Dit alles met het doel om een zo aangenaam en duurzaam mogelijke leefomgeving te realiseren zowel binnen het gebouw zelf als in de context.

Ontwerpteam:
Team: DELVA Landscape Architects Urbanism / Powerhouse Company

In samenwerking met: Metabolic, Skonk, IMd, Goudappel Coffeng, Nelissen

Ontwikkeling: Synchroon en Amvest