Back

Team REBEL presenteert Kop Zuidas – Amsterdam

NL 04/12/17 – De stedelijke dynamiek ter plekke is aangegrepen om er een krachtig, flexibel en duurzaam milieu te ontwerpen voor een doelgroep van nieuwsgierige en ambitieuze wereldbestormers.

Beeld: 3D Studio Prins

Dynamiek Kop Zuidas
Team REBEL is trots op het ontwerp voor Kop Zuidas.
Hierbij presenteren Synchroon, Studioninedots, DELVA Landscape Architects / Urbanism, SKONK, Techniplan en Eigen Haard met veel plezier het concept en het ontwerp van REBEL dat zij voor de tender indienden.
Het kavel voor de tender ligt pal naast de A10, tussen de zakelijke Zuidas en de rustige Rivierenbuurt. REBEL is programmatisch en architectonisch zowel aanvullend op als contrasterend met beide sferen.

Identiteit en toekomstwaarde
De eigen, krachtige identiteit van REBEL is van alle kanten zichtbaar door zijn driedimensionale raamwerk. Deze constructie biedt de vrijheid voor een programmatisch innovatieve invulling zonder dat het gebouw zijn karakter en samenhang verliest. Het grid faciliteert uiteenlopende functies, bij aanvang en in de toekomst.
Ruimtelijk is het mogelijk om binnen de kaders vloeren en wanden aan te brengen. Echter, het weglaten ervan heeft een veel krachtiger effect: openingen, buitenruimten en vides tonen het kwalitatief hoogwaardig wonen, werken, consumeren en recreëren in het complex.

Programma
De begane grond van REBEL is dé plek voor interactie. Deze stedelijke huiskamer is dé ontmoetingsplek voor zowel de gebruikers en bewoners van het gebouw als voor de buurt en wordt daarom zowel overdag als ‘s avonds geactiveerd.
Het hart van de plint toont de flexibiliteit van de voorgestelde structuur optimaal omdat hier de meeste ribben zijn verwijderd. Dit brengt licht en lucht in het diepe volume. Met de vides die zo ontstaan, worden verdiepingen visueel en fysiek met elkaar verbonden en we stellen ons boven de plint dan ook een open ruimtes voor met kathedraal-achtige proporties. Door de hofvorm van de bovenbouw valt via de royale vide zelfs daglicht binnen tot op de vloer van de plint.

 

Ruwe bolster, groene pit
REBEL wordt gerealiseerd met eerlijke, neutrale en onbewerkte materialen. De gevelelementen van ruw, gerecycled beton tonen waar wordt gewoond en gewerkt; de kaders van onbehandeld larikshout omlijsten de publieke delen.
Dit samenspel onderstreept het karakter van REBELS’s ruwe bolster. En die pit, die is groen: een weldadige keur aan planten en bomen bevordert het werkklimaat en de akoestiek in de collectieve ruimtes binnen en verzacht het dak en de gelaagde buitenzijde van het complex. Door de zichtbaarheid van de groene daken en interieur geven ze uitdrukkelijk vorm en uitdrukking aan duurzaamheid en gezond leven. Zij vormen de basis van een natuur-inclusief gebouw met een optimaal leefklimaat dat zowel visueel als op het gebied van luchtkwaliteit en watergebruik een versterking vormt van het ontwerp.

De groene daken halen fijnstof uit de lucht voor een gezonden klimaat en  vertragen het regenwater wat onder het souterrain wordt gebufferd voor momenten waar het water wordt gebruikt voor  bewatering van de talloze groene binnenruimtes.

De REBEL vormt zo een geen anoniem, naar binnen gekeerd gebouw maar juist een gebouw dat zijn duurzaamheid en divers gebruik wil laten zien, zowel overdag als in de avond.

 

 

Tender Kop Zuidas
De Gemeente Amsterdam schreef dit jaar een tender uit voor een woon-werk-gebouw op de ‘A10-strook Kop Zuidas’. De laatste ronde van de aanbesteding, waarvoor vier partijen waren geselecteerd om een ontwerp in te dienen, is eind november afgerond met het aanwijzen van AM met Team V Architectuur voor verdere uitwerking van hun plan Crossover.


 
Projectinformatie:
Opdrachtgever: Synchroon
Type: Publieke ruimte, duurzaam natuurinclusief gebouw, groene dakterrassen, mix aan voorzieningen, parkeren , werkruimtes, restaurant, appartementen
Locatie: Kop Zuidas, Amsterdam-Zuid, NL
Status: prijsvraag indiening
Team: DELVA Landscape Architects, Studioninedots, SKONK, Eigen Haard, Techniplan
Designteam: Steven Delva, Barend Mense, Rogier Hendriks, Linda Tonin, Roy Straathof
Label: BREEAM Outstanding
Maquette: KU+
Beelden: MIR, 3D Studio Prins