Casinogebouw – Middelkerke

DELVA ontwerpt het nieuwe casinogebouw in Middelkerke als beleefbaar duinlandschap. Het nieuwe casino zal niet worden ondergebracht in een losstaand gebouw, maar wordt geïntegreerd in een vernieuwd landschap dat de historische relatie van de badplaats met de zee herschrijft.

Casinogebouw als unieke bestemming langs de Belgische kust

 

Burgemeester Jean-Marie Dedecker.:“Met dit project krijgt onze kust een nieuw ankerpunt, dat ook het karakter van Middelkerke goed weerspiegelt. Het straalt zowel kracht, soberheid als verfijning uit, met veel liefde voor zee en duin. Daarnaast kan dit project de start betekenen van een vernieuwd centrum van Middelkerke waar het aangenaam wonen en vertoeven is.”

 

Integrale benadering

De bouw van het nieuw casinogebouw werd door DELVA en ZJA opgevat als middel om ook te werken aan de waterveiligheid (dijkversterking), de kwaliteit van de openbare ruimte, het autovrij maken van de zeedijk en het verbinden van het Epernayplein met de zee. Het unieke aan dit ontwerp is dat de gebouwtypologie van een casino – vaak een gesloten doos – binnenstebuiten gekeerd en geïntegreerd wordt tot een veelzijdig project in een publiek duinlandschap. Het transformeert de zeedijk tot een unieke bestemming van ontmoeting, spel, cultuur en vertier langs de Belgische Kust. 

 

De ontstaansgeschiedenis van Middelkerke vanuit de zee

 

Inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de ontstaansgeschiedenis van de gemeente. Middelkerke ontstond op het eiland Testerep en kon uitgroeien tot volwaardig vissersdorp door de natuurlijke bescherming van een duinformatie en de directe verbinding met de Noordzee via de watergeul. De duinen en watergeulen van Middelkerke verdwenen door de verstedelijking in de vorige eeuw stelselmatig uit beeld. De bouw van het casinogebouw vormt hier de hefboom om een stukje van het historische kustlandschap op eigentijdse wijze weer terug te geven aan Middelkerke. 

De watergeul en de duinovergang brengen bezoekers van land naar zee. De zeedijk splits op in twee routes om het gebouw heen.

Het bouwprogramma nestelt zich op een natuurlijke manier in het landschap. Zo liggen straks de gloednieuwe evenementenzaal, het restaurant en het casino achter transparante puien verscholen onder het duin en bieden een spectaculair uitzicht over strand en zee. Het hotel staat als een bolder met haar bescheiden voetafdruk als standvastig volume te midden van dit opgetilde landschap.

Plankaart van het Casinogebouw in het duin

Lokale versterking

Het nieuwe casinogebouw legt de basis voor een economische impuls op en rond het Epernayplein. Het volledige autovrije openbare domein, dat in oppervlakte verdubbelt tegenover het bestaande plein en zeedijk, zet de fietser en voetganger op de eerste plaats én blijft goed toegankelijk voor de auto door de bouw van een aanvullende ondergrondse parkeergarage. Honderden meters aan zitranden zetten in op verblijfskwaliteit en omkaderen de groenzones van helmgrassen en zandhaver. Op het hoogste punt van het duinenlandschap wordt iedereen getrakteerd op een schitterend panorama over de Noordzee en bijhorende zonsondergang.

Locatie
Middelkerke (BE)
Status
Winnend ontwerp
Opdrachtgever
Gemeente Middelkerke
Samen met
Ciril, ZJA, OZ, Bureau Bouwtechniek, Furnibo, Democo, COBE, VK Engineering, Beernielsen, Witteveen+Bos, Plantec, MINT, Sertius
Steven Delva MLA
Emiel Swinnen MSC
Thomas Wolfs MSC