Leidsche Rijn - Utrecht

Met de ontwikkeling van Leidsche Rijn Centrum Oost krijgt Utrecht er een nieuwe, groene wijk bij. Onderdeel hiervan is de ontwikkeling van Blok H9, naar ontwerp van Slangenhochstenbach Architecten en DELVA.

Plankaart

Het hart van Blok H9 wordt gevormd door een  collectieve tuin waar door slim ruimtegebruik extra ruimte wordt gecreëerd voor groen. Het ontwerp combineert bergingen met een tuinkas en kweektuin om de beleefbare ruimte te maximaliseren, hierdoor ontstaat er meer ruimte voor riante plantvakken. De kweek- en tuinkas moedigt een gevoel van eigendom aan en creëert door het ‘van tuin naar tafel’ principe een sociale interactie tussen bewoners aan de hand van gedeelde maaltijden en evenementen. De gedeelde tuin zal aan de hand van rijk bloeiende beplanting vloeiend overlopen in de privé tuinen en tegelijkertijd zorgt de beplanting voor een gevoel van privacy.

Aan de straatzijde wordt een zachte overgang van publiek naar privé gecreëerd door het toepassen van stedelijke voortuinen met hekwerken, voorzien van potten gevuld met bomen en vaste planten en informele banken.

Biodiversiteit

Het ontwerp voor Blok H9 zet de toon voor het ontwikkelen van een klimaatadaptieve en waterbewuste wijk. Zo wordt regenwater opgevangen en opgeslagen in een ondergrondse buffer en in een later stadium gebruikt voor irrigatie van de beplanting tijdens droge periodes. Op deze manier nemen we de leiding op weg naar een die een duurzame benadering op waterbeheer implementeert.

Bouwveld H9 wordt ontwikkeld door Hurks en ontworpen door Slangenhochstenbach Architecten en Delva Landscape Architecture | Urbanism. Visualisatie door @WAX Architectural Visualisations.

Locatie
Utrecht
Status
VO
Opdrachtgever
Hurks bouw & vastgoedontwikkeling
Samen met
SlangenHochstenbach architecten en KOW architecten
Steven Delva MLA
Sander van den Bosch ing.
Roy Damen BSc