De Groene Entree - Den Haag

DELVA Landscape Architects ontwerpt Den Haag Centraal station als de ‘groene entreeʼ van Den Haag als onderdeel van het programma ‘Stadsentreesʼ. Het plan omvat een bijzonder gebied met onder andere het Koningin Julianaplein aan het station, de groene zone van de historische Koekamp, het Malieveld, de entrees richting het Haagse Bos, en een aantal typische Haagse lanen.

Door een integrale benadering van landschapsontwerp, cultuurhistorie, mobiliteit, programmatische invulling en technologie is het plan voor ‘De Groene Entreeʼ uniek en draagt het een onmiskenbaar Haagse eigenheid in zich. De visie voor ‘De Groene Entreeʼ draagt de ongekende verantwoordelijkheid om verdichting mogelijk te maken in Den Haag en het vestigingsklimaat hierbij te versterken.

‘De Groene Entreeʼ verbindt gebieden met elkaar die in de loop van de jaren van elkaar geïsoleerd zijn geraakt. Vier entiteiten vormen samen ‘De Groene Entreeʼ: het Koningin Julianaplein, de Koekamp of hertenkamp, het Koninklijk Stadspark en het Malieveld. Een ensemble van groene ruimten omsloten door de typische lanen van Den Haag.

Met ‘De Groene Entreeʼ geeft Den Haag haar visitekaartje af aan de duizenden pendelaars, bezoekers en toeristen uit binnen- en buitenland die via Den Haag Centraal de stad binnenstromen. Het station uitkomend, kijkend vanonder de imposante Stadshal, zijn de bijzondere kwaliteiten van Den Haag voelbaar; Een stad aan zee, die de internationale allure van de juridische hoofdstad van de wereld moeiteloos combineert met een aangename, elegante en groene uitstraling.
DELVA Landscape Architects werkt samen met het ingenieursbureau Den Haag verder aan de uitwerking van de verschillende deelgebieden. Het Koningin Julianaplein komt samen met de nieuwe stadshal als eerste aan bod voor realisatie, naar ontwerp van DELVA. Dit gebied wordt opgeleverd in 2019.

‘De Groene Entreeʼ Den Haag – zicht vanuit de nieuwe stadshal opdrachtgever het ‘Koninklijk Stadsparkʼ.

Verdichten, vergroenen, verduurzamen

In de periode tot 2025 heeft de stad de ambitie om 25.000 woningen toe te voegen binnen het binnenstedelijk gebied. In de periode daarna is er sprake van nog eens 25.000 woningen. Tienduizend te ontwikkelen woningen in de periode tot 2025 vinden hun plek aan de rand van ‘De Groene Entreeʼ, onder andere in het Central Innovation District.

Daarnaast fungeert dit district, met als hart het Centraal Station, meer en meer als knooppunt van kennisintensieve activiteiten in Nederland. Verdichten, samen met het vestigingsklimaat op peil houden of versterken, gaat hand in hand met verduurzamen en vergroenen.

De visie voor ‘De Groene Entreeʼ draagt de ongekende verantwoordelijkheid om verdichting mogelijk te maken in Den Haag en het vestigingsklimaat hierbij te versterken.

Samenbrengen van de landschappelijke entiteiten

‘De Groene Entreeʼ verbindt gebieden met elkaar die in de loop van de jaren van elkaar geïsoleerd zijn geraakt. Het begint al in de open Stadshal, die aansluit op het station en naadloos verderloopt in het Koningin Julianaplein. Het plein biedt zowel een plek van oriëntatie, als een aangename verblijfsruimte en transfergebied.

De ruimte loopt van het plein ongedwongen door richting de historische Koekamp. Deze wordt in het plan omzoomd door het nieuwe ‘Koninklijke Stadsparkʼ. Een weelderig groen park dat de verscheidenheid van de stad blootlegt en ook de toegangspoort vormt richting het Nationaal park in oprichting ‘Het Haagse Bosʼ.

Allure van Den Haag wordt voelbaar door groene toegangspoort

Het kopstation Den Haag Centraal krijgt de allure waarop het al jaren wacht. Met ‘De Groene Entreeʼ geeft Den Haag haar visitekaartje af aan de duizenden pendelaars, bezoekers en toeristen uit binnen- en buitenland die via Den Haag Centraal de stad binnenstromen. Al vanonder de imposante nieuwe stadshal voelen ze de grandeur, de elegantie en de internationale allure van Den Haag, stad aan zee en juridische hoofdstad van de wereld.

Vier entiteiten vormen samen ‘De Groene Entreeʼ: het Koningin Julianaplein, de Koekamp of hertenkamp, het Koninklijk Stadspark en het Malieveld. Een ensemble van groene ruimten omsloten door de typische lanen van Den Haag.

 

De Koekamp: van ‘allegaartje’ naar coherent koninklijk stadspark

De Koekamp werd in 1839 heraangelegd in landschapsstijl door de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher jr., wiens stijl er nu nog herkenbaar is. Het gebied is vandaag een onduidelijk allegaartje van ruimtes, die in het plan van DELVA Landscape Architects opnieuw coherentie krijgen en in ere worden hersteld.

Zo ontstaat een samenhangend stadspark dat zich uitstrekt van de Utrechtsebaan tot aan de Prinsessengracht met de Koekamp pal in het hart. Het KJ-plein, Koekamp, Stadspark en Malieveld vormen de deelgebieden van De Groene Entree.

Koningin Julianaplein: nieuw groen stadsplein

Wie het station verlaat, komt terecht in de ontspannen verblijfsruimte van de imposante stadshal. De Stadshal met haar originele plafond van Recht en Vrede, huisvest hoogwaardige horeca en retail en wordt gebouwd naar een ontwerp van DELVA LA en Powerhouse.

Het nieuwe groene stadsplein start onder de stadshal en vloeit naadloos over in zijn groene omgeving. Na het herstel van de Koekamp voegen we aan het ensemble van plein en park de ‘Groene Duinenʼ toe. Deze vormen de ruimtelijke interactie tussen plein en park.

 

Groene heuvels op het KJ plein, waar kinderen spelen en ouders in de zon zitten bij het paviljoen met waterspeelplek, het kloppend hart van het plein.

 
 

Ontmoeting en verblijf staan centraal op het groene stationsplein.

 

Op het KJ-plein zijn de ambities om te verdichten, vergroenen en verduurzamen duidelijk aanwezig

Parkpaviljoens met middagzon en horeca


Het pleinpaviljoen ligt op een strategische positie. Door het paviljoen in de noordoostelijke hoek te leggen, wordt het plein op ooghoogte omsloten. Door de afstand tussen de twee torens ligt het paviljoen op een ideale positie in de middagzon. Een aantrekkelijke plek met een zonnig terras die leven brengt en het plein tot een succesvolle verblijfsplek maakt.

Het parkpaviljoen, ontworpen in dezelfde stijl als het pleinpaviljoen, creëert een horecafunctie aan het nieuwe haventje. Het nestelt zich in de uiterste hoek van het stadspark, te zien vanaf de Berlagebrug.

Fietsparkeren geïntegreerd in de Stadshal

Entreepoort Haagse Bos en wandelbrug

Middenin de Koekamp ligt de thuisbasis van Staatsbosbeheer, nu nog een beetje verscholen binnen het hertenkamp. DELVA integreert de plek bij het heraangelegd Zocherpark, zodat de uitvalsbasis op een eilandje komt te liggen. Dat eiland vormt de stapsteen vanuit de stad of het Koningin Julianaplein naar het Haagse Bos.

De gedeeltelijke overkapping van de Utrechtsebaan opent deze hele zone voor zachte weggebruikers. Er komt een fiets- en wandelverbinding tussen het stadspark en het Haagse Bos. De Koninklijke as tussen het Paleis Noordeinde en het Huis ten Bosch wordt eindelijk hersteld met een wandelbrug over de Utrechtsebaan.

Het eiland omzoomd door water vormt de nieuwe thuisbasis van Staatsbosbeheer.

 

Een nieuwe thuisbasis voor Staatsbosbeheer als poort richting het Haagse Bos, omzoomd door herdachte wateren van Zocher.

 

Sportbaan met kunststrook en slimme, interactieve verlichting op het Malieveld

Het Malieveld is een grote open ruimte die vooral gebruikt wordt als manifestatieveld. Daar komt nu een interessant nieuw element bij: de Maliesportbaan. 

Op de plek waar ooit het Maliespel – vergelijkbaar met croquet – gespeeld werd, komt een langgerekt, markant element dat vele sporten faciliteert. Het spel van weleer kan weer gespeeld worden, net zoals hedendaagse sporten op een tapijt dat veel weg heeft van een kunstwerk. 

De inspiratie voor de vormgeving van de strook komt van het laatste, onvoltooide werk van Mondriaan, de Victory Boogie Woogie. De nieuwe invulling brengt het kunstwerk naar de moderne tijd en introduceert digitalisering in de openbare ruimte. Verlichting gekoppeld aan beweging of een mobiele app zorgt ervoor dat de voorbijgangers zelf de openbare ruimte creëren op het gewenste moment.

Het eiland met zijn ensemble vormt de toegangspoort tot Nationaal landschap ‘Het Haagse Bosʼ.

 

De hernieuwde Maliebaan als onderdeel van het Malieveld vormt een plek van bewegen en ontmoeten.

 

De Maliesportbaan: sportfunctie ontleed uit het verleden, kleuren geinspireerd door Boogie Woogie.

Planning

DELVA Landscape Architects werkt samen met het ingenieursbureau Den Haag verder aan de uitwerking van de verschillende deelgebieden zoals het Koningin Julianaplein, Stadspark, Malieveld, Overkapping Utrechtse baan en de verschillende nieuwe bruggen. De werkzaamheden aan het Koningin Julianaplein zijn al gestart. Dit gebied wordt samen met de stadshal opgeleverd in 2019.

Lees hier meer over De Groene Entree.

Locatie
Den Haag
Status
Visie
Opdrachtgever
Gemeente Den Haag
Thomas Wolfs MLA
Steven Delva MLA
Rogier Hendriks MSc
Barend Mense MSc