De Key - Amsterdam

Woningcorporatie De Key transformeert zijn hoofdkantoor en tuin in Amsterdam naar ontwerp van team Studioninedots / DELVA.
 Om het huidige complex aan de Hoogte Kadijk te Amsterdam te behouden en er twee vestigingen efficiënt samen te voegen, wordt er in de komende jaren een toegankelijk, duurzaam en karaktervol stadskantoor met stadstuin van gemaakt.

De drie bouwdelen en de schaduwtuin worden als met een lint bijeengebonden

Centraal in de transformatie staat het verbinden van de ruimtes op de begane grond. Daar worden bijzondere ruimtes voor informeel overleg gesitueerd: het collectieve restaurant aan de Kruithuisstraat, de gemeenschapsruimte aan de Hoogte Kadijk, het separaat te programmeren Werklab in de Houtsmaloods en bij mooi weer, de stadstuin aan het water.

De drie bouwdelen en de stadstuin worden als met een lint bijeengebonden met een doorlopende structuur van betonnen kaders, open of voorzien van glazen puien.

Een ensemble van drie werkgebouwen aan binnen- en buitenzijde wordt tot een eenheid gesmeed. Ambitie verbinden was het leidend principe bij het ruimtelijk ontwerp.

De indeling is vooral ontworpen om onderlinge ontmoeting te stimuleren. Uiteenlopende ruimtes, het gebruik van natuurlijke materialen, transparantie, een overvloed aan daglicht én de ruime aanwezigheid van groen vergroten er het welzijn van gebruikers en omwonenden.

Element van doorgaande portalen vormt entree naar de tuin en verbind verschillende architecturale volumes

Binnentuin – schaduwtuin veranderen naar Lommerijke schaduwtuin als hart van het complex

De Key krijgt een tuin in het hart van haar complex. De huidige, grijs betegelde buitenruimte vol auto’s wordt getransformeerd tot een frisgroene binnentuin. Doordat alle bouwdelen eraan grenzen, verrijkt de tuin de gehele Plaza. De tuin zelf wordt een plantenrijke oase, inspirerend en rustgevend. Van gevel tot gevel wordt een ‘groen tapijt’ voorgesteld, een fraai contrast met de bebouwing. Twee boompalen zij de eye-catcher van de tuin en zorgen voor een aangename verticale geleding. Tevens zorgen zijn voor een groenbeleving vanuit de hogere verdiepingen, welke geen direct zicht hebben op de binnentuin.

Zonnestudies tonen dat er van het voorjaar tot de herfst aangenaam buiten geluncht kan worden. Te zien is dat de tuin vaak in de schaduw komt te liggen. De basis van het groene tapijt wordt daarom een selectie van schaduwminnende planten varens, hosta’s, geraniums, waldsteinia, brunnera en herfstanemonen. In het voorjaar brengen bollen de tuin tot leven.

Impressie van de nieuwe schaduwtuin naar ontwerp van DELVA

Locatie
Hoogte Kadijk, Amsterdam
Status
VO
Opdrachtgever
De Key
Samen met
Studioninedots
Steven Delva MLA
Rogier Hendriks MSc
Gert-Jan Lith ing.
Roy Damen BSc