Julianaplein - Den Haag

Het kopstation Den Haag Centraal krijgt de allure waarop het al jaren wacht. Het station uitkomend, kijkend vanonder de imposante Stadshal, voelt de bezoeker, de toerist of de stadsbewoner de bijzondere kwaliteiten van Den Haag; Een stad aan zee, die de internationale allure van de juridische hoofdstad van de wereld moeiteloos combineert met een aangename, elegante en groene uitstraling. Functioneel gezien helpt een goede stadsentree je op weg en zorgt voor een efficiënte afwikkeling van verkeersstromen, overstappen, fiets parkeren, etcetera. De nieuwe ontwikkeling van de fietsparkeerkelder, het nieuwe gebouw op het plein en de nieuwe inrichting van het plein zullen deze processen zo goed mogelijk faciliteren.

Maar een echte stadsentree is veel meer dan een verkeersknooppunt. Dankzij een integrale benadering van landschapsontwerp, stedenbouw, architectuur, programmatische invulling en engineering is een uniek plan ontstaan; Met een gebouw van internationale allure en Haagse chic. Met in de nieuwe indrukwekkende Stadshal kunstzinnige verwijzingen naar de internationale rol van de stad. Het KJ-plein biedt zowel een plek van oriëntatie, als een aangename verblijfsruimte en transferiumgebied. De ruimte beperkt zich niet tot het plein maar loopt ongedwongen door in de verbonden Koekamp. Hier geniet je van het contrast tussen de drukke binnenstad en stationshal en het rustige, aangename en weelderige groen. Het KJ-plein verbindt de Haagse Lopen en de Groene Loper. Zo strekt het groen van het plein zich uit richting de historische binnenstad, het Museumkwartier, het Haagse Bos en het strand.

Koningin Julianaplein

Ons plan voor het KJ-plein maakt Den Haag direct voelbaar. Dankzij een integrale benadering van landschapsontwerp, stedenbouw, architectuur, programmatische invulling en engineering is een uniek plan ontstaan. Met een gebouw van internationale allure en Haagse chic. Met in de nieuwe indrukwekkende Stadshal kunstzinnige verwijzingen naar de internationale rol van de stad.

Met aantrekkelijke Haagse horeca en retail. Met congres- en debatruimten waar tot diep in de nacht over recht en vrede kan worden gediscussieerd. En met een prachtig plein waarop het heerlijk toeven is, bijvoorbeeld op het terras van het nieuwe paviljoen, en waar je ongehinderd door autoverkeer zo de Koekamp in wandelt.

“Een stad aan zee, die de internationale allure van de juridische hoofdstad van de wereld moeiteloos combineert met een aangename, elegante en groene uitstraling.”

Zicht vanuit de Koekamp op KJ – Plein

Een groen verblijfsplein als aankondiging van het stadspark

Het kopstation Den Haag Centraal krijgt de allure waarop het al jaren wacht. Het station uitkomend, kijkend vanonder de imposante Stadshal, voelt de bezoeker, de toerist of de stadsbewoner de bijzondere kwaliteiten van Den Haag. Het schept een onverwacht verlangen. Eindelijk, zien we het terug: we zijn in die prachtige stad aan zee. Je voelt het. De open Stadshal loopt naadloos over in het plein. Geen smalle deuren of poorten maar een weids uitzicht over groen en levendigheid. Het plein biedt zowel een plek van oriëntatie, als een aangename verblijfsruimte en transferiumgebied. De ruimte beperkt zich niet tot het KJ-plein maar loopt ongedwongen door in de verbonden Koekamp. Hier geniet je van het contrast tussen de drukke binnenstad en stationshal en het rustige, aangename en weelderige groen.

Een groen verblijfsplein als aankondiging van het stadspark

Het kopstation Den Haag Centraal krijgt de allure waarop het al jaren wacht. Het station uitkomend, kijkend vanonder de imposante Stadshal, voelt de bezoeker, de toerist of de stadsbewoner de bijzondere kwaliteiten van Den Haag. Het schept een onverwacht verlangen. Eindelijk, zien we het terug: we zijn in die prachtige stad aan zee. Je voelt het. De open Stadshal loopt naadloos over in het plein. Geen smalle deuren of poorten maar een weids uitzicht over groen en levendigheid. Het plein biedt zowel een plek van oriëntatie, als een aangename verblijfsruimte en transferiumgebied. De ruimte beperkt zich niet tot het KJ-plein maar loopt ongedwongen door in de verbonden Koekamp. Hier geniet je van het contrast tussen de drukke binnenstad en stationshal en het rustige, aangename en weelderige groen.

De Haagse Loper versus de Groene Loper

De basisingrediënten van het KJ-plein ontlenen we aan de bestaande reeks pleinen. We voegen er echter een duidelijke, herkenbaar 21ste eeuwse laag aan toe waar het gaat om duurzaamheid, functionaliteit, flexibiliteit en verblijfskwaliteit. Het KJ-plein vormt het startpunt van de Groene Loper. Deze loper strekt zich uit richting de historische binnenstad, het Museumkwartier, het Haagse Bos en het strand.

Gebiedsvisie verbinden van Groene Loper met Haagse Loper

Stromen en verblijven

Door het doordacht positioneren van de bouwvolumes creëren we interessante wanden maar laten we ook de zon toe op het plein. Verkeersstromen vanuit de parkentree van het station volgen de spannende, open gevellijn richting stadspark Koekamp, het centrum of de Kiss & Ride zone. De verschillende verkeersstromen worden subtiel en ongedwongen begeleid door de opgetilde groene parels.

Verkeersstromen

Relatie Koekamp en het KJ-plein

Na het herstel van de Koekamp voegen we aan het ensemble van plein en park de groene parels toe. Deze vormen de ruimtelijke interactie tussen plein en park. Geen opgetilde boombakken maar golvende parkelementen die het geaccidenteerd landschap van de strandwallen aankondigingen In de groene parels worden andere soorten bomen geplant dan de bestaande bomen in het park.

Relatie KJ plein

Inrichting

Het KJ-plein is een ruimte van bewegen en verblijven. Bewegen aan de schaduwkant, verblijven in de zon. Door een onlosmakelijke relatie te leggen tussen plein en park creëren we een grotere en aantrekkelijke verblijfsruimte. Het stadspark vloeit als het ware richting het plein en andersom. De ruimte en schaal doen recht aan de schaal van de Stadshal en het nieuwe KJ-gebouw. Het paviljoen met zijn waterspeelplek vormt het kloppend hart van het plein.

Programma om en nabij plein

Forenzen, Verblijven, Ontmoeten

Uit het station komende heb je de keuze: de Turfmarkt op, de drukte in richting het stadhuis of de parkentree, om van daaruit richting de oude binnenstad met het Museumkwartier te wandelen. Je kiest voor de parkentree. Vanuit de imposante Stadshal verbaas je je over de ontspannen verblijfsruimte, zo direct aan het station. De Stadshal, met haar unieke plafond van Recht en Vrede, huisvest verschillende restaurantjes en retail ruimtes waar je een goede cappuccino drinkt of geniet van een verse salade. Het paviljoen, genesteld tussen groene heuvels van gras en bloemen, schittert in de middagzon. De vele bomen op de achtergrond vormen een steeds veranderende coulisse. Spelende kinderen bij het waterelement worden in het oog gehouden door hun ouders vanaf het terras bij het paviljoen. Anderen liggen te zonnen op de grasheuvels. Fijn, je bent weer in Den Haag.

Montage van paviljoen met rondom de groene parels

Stadshal als entree naar het plein en park

De Stadshal

De Stadshal ontstaat door de plint onder het gebouw op een aantal punten als het ware omhoog te trekken. Hierdoor ontstaan er prachtige hoge ruimtes en wordt een duidelijk entree gedefinieerd. Onder het golvende plafond van de Stadshal zijn verschillende glazen paviljoens ontworpen die retail en horeca herbergen. Doordat het gebouw de lijn langs de Rijnstraat verlengt, zijn we in staat tweezijdige concepten te huisvesten. Zo wordt niet alleen het KJ-plein, maar ook de Rijnstraat geactiveerd. Waar in de stationshal de nadruk ligt op fastfood en bekende ketens, is de Stadshal aan het KJ-plein gericht op nieuwe, merendeel lokale concepten, maar passend binnen mondiale trends, waarbij kwaliteit en gezondheid belangrijke speerpunten zijn.

 

Entree Stadshal en fietsenkelder

Materialisering

Het plein vormt de parkentree van de stad. We stellen dan ook voor om het plein te bestraten met een gemêleerd tapijt van bruingetinte, granieten tegels. Fijn om over te lopen en te fietsen, duurzaam in onderhoud en refererend naar de zandlagen of strandwallen. Deze verharding loopt vanonder de Stadshal over het KJ-plein tot diep de Koekamp in. De pleinruimte van graniet wordt begrensd door waterdoorlatend asfalt met een bruine toplaag. Een materiaal dat we ontlenen aan andere stadspleinen en dat recht doet aan de te creëren sfeer van een stadspark en de wandelaar voorziet van gebruiksgemak.

Materialisatie van het plein met de groene parels

Zicht op plein en Koekamp vanuit de nieuwe Stadshal

Beplanting

De bomen op de groene parels onderscheiden zich van de andere parkbomen. Een lijn van bomen loopt mee vanaf de Stadshal, over het plein tot diep in het park. De kracht van de groene parels wordt versterkt door het introduceren van veel bloembollen. Zo ontstaat een fijn, kleurrijk tapijt, zowel op het plein als dieper het stadspark in. Ze bloeien tot in april, niet later, zodat de heuvels weer vanaf midden/eind mei uitnodigen om op te zitten. Aan de randen van het geaccidenteerd landschap vormt zich na het zachte tapijt van de bollen een uitgekiemd kleurenpracht van vaste planten. We stellen een mix van siergrassen voor, met natuurlijke vaste planten erin.

Integrale benadering

Voor het ontwerp van KJ plein hebben we gekozen voor een integrale duurzaamheidsbenadering, op basis van principes van de circulaire economie: een economie waarin alles voortdurend grondstof is voor iets anders en waarde niet verloren gaat. Hierdoor presteert het gebouw niet alleen goed op energiegebied maar behaalt het ook overige circulaire prestaties. Hierbij hebben wij op een integrale manier gekeken naar het gebouw, de te huisvesten   functies en het grotere gebied. Dit alles met het doel om een zo aangenaam en duurzaam mogelijke leefomgeving te realiseren zowel binnen het gebouw zelf als in de context.

Locatie
Den Haag
Status
Gewonnen prijsvraag
Opdrachtgever
Synchroon - Amvest - Powerhouse Company
Samen met
Powerhouse Company, Goudappel Coffeng en Skonk
Thomas Wolfs MLA
Steven Delva MLA
Rens Wijnakker MSc
Jens Jorritsma MSc
Barend Mense MSc