Malieveld - Den Haag

DELVA Landscape Architecture / Urbanism ontwerpt Den Haag Centraal Station als de ‘groene entreeʼ van Den Haag.

‘De Groene Entreeʼ verbindt gebieden met elkaar die in de loop van de jaren van elkaar geïsoleerd zijn geraakt. De vier entiteiten die samen ‘De Groene Entreeʼ vormen zijn het Koningin Julianaplein, de Koekamp of hertenkamp, het Koninklijk Stadspark en het Malieveld. Een ensemble van groene ruimten omsloten door de typische lanen van Den Haag. 

De Maliesportbaan activeert jong en oud en vormt onderdeel van het creëren van een gezonde stad Den Haag

Buitensportplek op locatie van historisch spel

In de toekomst wordt het Malieveld een onlosmakelijk onderdeel van ‘De Groene Entree’. Het Malieveld is op de eerste plaats een uniek manifestatieveld binnen een historisch groen kader. Daar voegen we in deze visie een interessant element aan toe: de Maliesportbaan.

Het Malieveld  is vernoemd naar het Maliespel, uitgeoefend op de in 1606 aangelegde Maliebaan. Het spel, een vroege variant van het golfspel, werd gespeeld op de locatie van de huidige Boorlaan.

Tekening van maliespel tussen Frederik V van de Palts en Frederik Hendrik van Oranje door Adriaen van de Venne, c. 1620-1626.

Een historisch spel herdenken in een hedendaags element. Dat is wat we doen bij de transformatie van de Maliebaan naar de Maliesportbaan. Het spel van weleer kan weer gespeeld worden samen met hedendaagse sporten op een tapijt dat wat weg heeft van een kunstwerk.

Het culturele icoon van Den Haag, de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, vormt de inspiratie. In de sportstrip komen de kleuren en het ritme van het schilderij terug. De Maliesportbaan activeert jong en oud en vormt onderdeel van het creëren van een gezonde stad Den Haag.

Het culturele icoon van Den Haag, de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, vormt de inspiratie

Digitalisering in de openbare ruimte vormt een onlosmakelijk onderdeel binnen de verdere uitwerking van deze strip. Verlichting gekoppeld aan beweging of een app zorgt ervoor dat de gewenste openbare ruimte gecreëerd wordt op een zelf gekozen moment.

Aan de andere kant van de sportstrip creëren we de ruimte om tijdelijke kramen te positioneren langs de Koekamplaan.

De Koekamplaan vormt straks geen eindpunt meer maar een onderdeel van de As tussen het Paleis Noordeinde en het Huis ten Bosch. Een wandelbrug, vormgegeven als poort over de Utrechtsebaan, verbindt de Koekamplaan met het Haagse Bos.

Naast de randen wordt er een pad over het lege veld teruggelegd. De diagonale padenstructuur zorgt voor een kortere route tussen a en b.

De diagonale padenstructuur zorgt voor een kortere route tussen a en b

Locatie
Den Haag
Status
Visie
Opdrachtgever
Gemeente Den Haag
Steven Delva MLA
Rogier Hendriks MSc
Thomas Wolfs MSC