Max & Moore - Amsterdam

Met de oplevering van Max & Moore opent de bebouwingsstructuur en presenteert zich een groene, voor iedereen toegankelijke oase die rijkt tot aan het Tolhuiskanaal.

Ooit het gebied met een van de meest vervuilde industriezones van Amsterdam, nu een plek vol innovatiedrift. Aan de noordelijke IJ-oevers van Amsterdam ondergaat Buiksloterham een metamorfose tot nieuw stedelijk gebied. Het bedrijventerrein ontwikkelt zich stapsgewijs tot woon- en werkomgeving waarin groen en ondernemen centraal staan, binnen het door DELVA opgestelde Ruimtelijk Raamwerk Buiksloterham.

DELVA Max Moore 04

Buiksloterham heeft als opgave te transformeren tot een duurzame wijk waar wonen en werken samengaan. Een ontwikkeling met als hoofddoel een duurzamere, inclusievere en meer circulaire omgeving te worden: hét voorbeeld van circulaire stedelijke gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Max & Moore draagt hier actief aan bij en bevindt zich op het scharnierpunt tussen de bestaande bedrijvigheid en het nieuwe, gezonde en creatieve werken in een meer dan groene setting.

“Materialen, de toevoeging van groen en sociale cohesie creëren staan aan de basis van Max & Moore. Hier maken we niet alleen een gebied voor de mens, maar ook een gebied waar plant en dier welkom zijn. Max & Moore is hét antwoord op verdichten, vergroenen en verduurzamen.”

– Steven Delva

In het landschap van Max & Moore staat de combinatie van verdichten, vergroenen en verduurzamen centraal. Er is een open landschap ontworpen met een duidelijke gridstructuur, die het industriële verleden van het gebied representeert. De structuur wordt opgebroken door grote groene eilanden. De open structuur verwelkomt niet allen de mensen uit de aanliggende gebouwen maar ook vanuit de omgeving en zorgt voor een interessante sociale cohesie.  

DELVA Max Moore 01

In de groene eilanden vind je een verscheidenheid aan bomen zoals moerascipressen, zwarte elzen, tupelobomen en kraakwilgen. In combinatie met een onderlaag van interessante vaste planten, creëren wee een doordacht rijk ensemble dat een stimulans voor de biodiversiteit vormt. Diverse zogenoemde wadi’s zorgen voor de berging en vertraagde afvoering van regenwater. De beplanting is hierop afgestemd en zorgt samen met de wadi’s voor de vermindering van hittestress. Naast de groene eilanden zijn robuuste en industriële zitgelegenheden gecreëerd waar bewoners en bezoekers kunnen ontspannen in het groen.

Ook de bedrijfsvloerenplaten in het landschap verwijzen naar de industriële geschiedenis van de locatie. De bedrijfsvloerplaten worden omsloten door een margezone van klinkers met een warme kleur, wat de overgang van binnen naar buiten verzacht. 

Locatie
Amsterdam Buiksloterham
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Being, COD | development pioneers
Samen met
Office Winhov (stedenbouw), Mei architects & planners (architectuur), SmitsRinsma (directievoering)
Steven Delva
Sander van den Bosch
Jeroen Jacobs
Lesley Thoen