VrijHaven – Amsterdam

Het winnende ontwerp voor het Havenstraatterrein in Amsterdam, genaamd VrijHaven, belichaamt een vernieuwende visie op stedelijke ontwikkeling. Vrijhaven wordt een nieuwe groene thuishaven voor bewoners, waarbij deze rafelrand van Amsterdam wordt getransformeerd met behoud van identiteit en vrijheid. In het gebied worden de identiteitsdragers van de voormalige tramremise op een speelse manier teruggebracht in de buitenruimte, met oude tramwagons, rails, materialen en kleuren die karakteristiek zijn voor de Havenstraat en een nieuw leven vinden in het plan. De groene binnentuinen bieden ruimte voor groen, biodiversiteit en stedelijke activiteiten om zich vrij te ontwikkelen, met een informele en losse inrichting en collectieve open ruimtes in het groen die zorgen voor vrijheid in gebruik en ontmoeting.

“We kijken ernaar uit om een verbinding tot stand te brengen tussen de stad en de Amsterdamse Bosscheg, waarbij zowel mens als natuur de kans krijgen om zich te nestelen in een stoer nieuw stukje stad.” – Tom van Boekel

Het centrale element van het ontwerp, de Oerplint, herinterpreteert het industriële karakter van het gebied met flexibele ateliers, betaalbare werkplaatsen, restaurants en culturele ruimtes. Samen met expressieve woongebouwen vormt de Oerplint een dynamisch ensemble dat de relatie tussen stad en gebouw vervlecht en ruimte biedt voor een levendige gemeenschap.

VrijHaven Havenstraat Proloog
DELVA landscape architecture urbanism amsterdam havenstraat vrijhaven

Inspirerende en rustgevende binnentuinen
Het woongeheel en de Oerplint zijn sterk verbonden door weelderige groene binnentuinen. De binnentuinen zijn inspirerende, rustgevende plekken in tegenstelling tot de straat, waar reuring en activiteit het ritme bepalen. De beplanting bestaat uit inheemse pionierssoorten, die altijd in beweging zijn en vrij hun gang gaan. Het semi-transparante groen heeft een frisse, veilige en open uitstraling.

DELVA landscape architecture urbanism amsterdam antwerpen havenstraat vrijhaven steven tramremise gallery schemes 4

Verbindende leefruimte voor stad en natuur
Via de binnentuinen van VrijHaven wordt de Amsterdamse Bosscheg de stad binnen getrokken. Een groene route die leefruimte en voedsel biedt voor flora en fauna en daarmee de biodiversiteit in het gebied vergroot. Door de hele wijk plaatsen we nestkasten en tussen het groen staan insectenhotels verscholen die zorgen voor de bestuiving van bloeiende soorten. Zo creëren we habitats voor mensen, dieren en planten.

DELVA landscape architecture urbanism amsterdam havenstraat vrijhaven
DELVA landscape architecture urbanism amsterdam havenstraat vrijhaven

Klimaatadaptieve woonwijk
VrijHaven is ontworpen met klimaatadaptieve en regenbestendige principes. De tuinen, gevuld met weelderige beplanting, bieden verkoeling, terwijl hemelwater opgevangen wordt op de daken, vervolgens vertraagd afgevoerd wordt via groenvoorzieningen en hergebruikt wordt voor irrigatie. Overtollig water infiltreert op natuurlijke wijze in de grond rondom de beplanting.

Met zijn focus op duurzaamheid en circulariteit, belooft VrijHaven niet alleen een energiezuinige en gezonde wijk te worden, maar ook een inspirerend voorbeeld van hedendaagse stedelijke ontwikkeling.

Locatie
Amsterdam
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
RED Company, Caransa Groep
Samen met
Powerhouse Company, Studio Donna van Milligen Bielke & Art de Vries Architecten, Team V Architectuur, Joppe Kusters
Beeld
Aesthetica Studio, Proloog, Powerhouse Company